TUIN VAN DE VRIJHEID 2011


JAARLIJKS TERUGKEREND PROJECT IN DE DORPEN VAN LINGEWAARD: BEMMEL 2007, 2008, 2009, 2010. GENDT 2011, 2012.

Adoptie
In 2011 adopteerden twee basisscholen van Gendt het oorlogsmonument aan de Pastoor Pelgromlaan bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei i.s.m. Bureau Buitenkans
& kunstenaar Myrna Rasker.
De scholen verplichten zich om samen met Rasker & Van Steen een culturele bijdrage te leveren aan de herdenking van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei.
De gemeente Lingewaard maakt dit project financieel mogelijk. Met het Oranjecomité ter plaatste wordt samengewerkt aan de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei.
Zie ook Tuin van de Vrijheid 2007, 2008, 2009 en 2010.Voor de Tuin van de Vrijheid, een kunstproject, is net als in voorgaande jaren een adoptiegroep samengesteld van bovenbouwleerlingen. Maar nu ook van de Gendtse basisscholen. Kinderen verbinden zich een maand lang aan de betekenis van het complexe begrip Vrijheid. Alle kernen van de gemeente Lingewaard komen aan de beurt zodat overal een deel van de Tuin van de Vrijheid groeit en bloeit.‘Gebrokenheid’ spat van het oorlogsmonument in Gendt: niet alleen uit de tekst op het monument maar zeker ook uit de opbouw. Over en dwars door vijftien vlakken van kalksteen zijn de figuren die de afbeelding vormen een sterke verbindende factor. Zij proberen gebrokenheid te helen, op weg naar een vrije toekomst. De adoptieleerlingen van de bovenbouw van de bs De Vonkenmorgen en bs De Tichelaar bekeken het monument en verschillende andere vrijheidsbeelden van kunstenaars uit de hele wereld. Naast haast filosofische korte intermezzo’s over wezenlijke kenmerken van vrijheid vormden al deze momenten van kijken, luisteren en samen praten voor hen de inspiratiebron om een nieuw en kleurrijk vrijheidstableau te ontwerpen en te maken, samen met beeldend kunstenaar Myrna Rasker. De kinderen voegden de door hen afzonderlijk gemaakte mozaïeken bij elkaar en componeerden gezamenlijk verbindende vormen. Uiteindelijk zagen zij er een mensenhoofd in die schreeuwt om vrijheid, maar wel met de zon in in het achterhoofd. Zij kozen als titel: ‘De Gendtse schreeuw’.
Vanaf 4 mei 2011 ligt dit tableau, onderdeel van de Tuin van de Vrijheid, voorgoed aan de voet van het oorlogsmonument.

Eén van de vijf teksten over vrijheid, uitgesproken bij het monument door Aniek. Samengesteld uit gesprekken met de adoptiegroep door Marian van Steen

Een nieuw begin
Een Tuin van Vrijheid
Meteen al in volle bloei
Kleurrijk contrast
Jonge gevoelens, jonge gedachtes
Verbeeld in mozaïek
scherven verbonden
Door ons
Kinderen van Gendt

1945
Gebroken door oorlog
vurig verlangen
naar
vrijheid
Voor altijd
In zandsteen gebeiteld
2011
Vrijheid gewend
Met vrijheid verwend
Wij, kinderen
Schreeuwen
Samen
Weg onverschilligheid

Vrijheid
Is
Geluk hebben
en
Zijn wie je bent
En ook
EERST DENKEN
DAN DOEN


Zie voor informatie over Myrna Rasker
www.rasecht.info

Informatie
Voor informatie over mogelijkheden, voorwaarden en kosten kunt u tijdens kantooruren contact opnemen.

Bureau Buitenkans
E-mail: info@bureaubuitenkans.nl