BLAUWDRUK, ontwerp een hotel aan de Waal

Het Architectuur Centrum Nijmegen 'omarmt de Waal' in al haar activiteiten in 2012 en in het kader daarvan is een publieksactiviteit ontwikkeld.
Aan de Waal in Nijmegen, in het Waalfrontgebied, ontstaat o.a. een nieuw in te richten Handelskade, een magnifieke plek om te wonen en om uit te gaan.

Tot 1 maart 2012 loopt in het ACN de expositie van de jubilerende woningbouwvereniging Standvast, De Gelukkige Huurder, over 100 jaar volkshuisvesting in Nijmegen. Twee oude en bijzondere blauwdrukken maken hier deel van uit. Het andere deel van deze duo-expositie is te zien in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de MariŽnburgkapel.

De blauwdrukken brachten ons op het idee om een toepassing te bedenken voor een moderne blauwdruk.BLAUWDRUK, ontwerp een hotel aan de nieuwe handelskade
Publiek van alle leeftijden kan in 30 minuten een hotel 'ontwerpen' in het ACN, geÔnspireerd op de plek aan de Waal waar water, ijzeren vormen van brug, treinen, kranen en schepen altijd voor beweging zorgen. Bijzondere hotelvoorbeelden uit de hele wereld liggen ter inspiratie klaar.OP MAAT VOOR SCHOLEN
Voor scholen is een 60 minuten les ontwikkeld met extra kijk- en tekenopdracht, eventueel op de Handelskade zelf. Opdrachten kunnen tegen vergoeding begeleid worden door het ACN.
Inmiddels zijn er d.d. 10-02-2012 vele blauwdrukken gemaakt. De ervaring leert dat leerlingen van het VO eerst denken dat dit een beetje een flauwe basisschool knipactiviteit gaat worden. Binnen 15 minuten zitten de meesten geconcentreerd te werken. Jongens vinden het misschien nog wel boeiender dan meiden.

VOORBEELD van Julian Hofmans, derde klas Stedelijk Gymnasium Nijmegen
Julian ontwerpt de voorkant van het hotel op de vaste wal als het vooraanzicht van een cruiseschip. Met een kapiteinsbrug, prachtig uitzicht op de stad Nijmegen. De achterkant van het hotel staat in het water en heeft als stevig fundament de vorm van een boot. Dat wordt een terras waar schippers kunnen aanleggen en waar hotelgasten in bootjes kunnen stappen. Onder water zijn ramen, daar is het restaurant.

De zijkant van het hotel is (geluids)dicht: een kunstenaar kan op deze zijde iets ontwerpen wat treinpassagiers vanaf de spoorbrug interessant vinden om te zien en volgens Julian dan ook te maken moet hebben met het reizen per trein.Omdat deze zijkant geen ramen heeft, geluid isolerend is, is het een idee om hier de liftschachten te laten lopen.
De andere zijkant van het hotel heeft bovenaan een uitstekend deel met ramen (de eerder genoemde brug) en kijkt uit op de haven en de Waal. Langs deze zijkant zou men moeten kunnen klimmen en abseilen naar het water. Julian zegt nog dat zijn gebouw twee attracties heeft: het onderwater restaurant met buitenterras en de klimwand. Dan is het tijd.

Stagiaire, mede ontwikkelaar en begeleider van scholen Marlou Mellendijk.

Foto Waalhaven Nijmegen: Malou Slungers

INFORMATIE
E-mail:info@architectuurcentrumnijmegen.nl

Kijk op www.architectuurcentrumnijmegen.nl

Informatie
Voor informatie over mogelijkheden, voorwaarden en kosten kunt u tijdens kantooruren contact opnemen.

Bureau Buitenkans
Marian van Steen
E-mail: info@bureaubuitenkans.nl