BOMBARDEMENT HERDENKING 2012 NIJMEGEN


Sinds 2007 jaarlijks terugkerende activiteit i.s.m. gemeente Nijmegen, twee Montessorischolen en Ondernemersvereniging Marikenstraat.
Adoptiemonument DE SCHOMMEL
In 2007 adopteerden twee Montessorischolen uit Nijmegen i.s.m. Bureau Buitenkans het monument DE SCHOMMEL ter nagedachtenis aan de slachtoffers.
Jaarlijks verdiepen leerlingen van het Montessori College en bs Montessori Nijmegen zich in de bombardementsgeschiedenis. Tijdens de herdenking leveren zij een tekstuele en beeldende bijdrage.

Kinderen en oorlog Op 22 februari 1944 kwamen zo'n 800 mensen om bij het bombardement op Nijmegen. Op de Montessorischool die in de binnenstad stond, kwamen op die middag 24 kleuters en acht zusters JMJ om het leven. Een schommel als gedenkteken, vormt met de kastanjebomen van de vroegere schooltuin een stille herinnering.


Verhalen van de schooldag van 22-02-1944
Verhalen over oorlog spreken kinderen enorm aan en dit verhaal spreekt hen des te meer tot de verbeelding omdat zij zich de benarde situatie van andere kinderen op die fatale dag zo goed kunnen voorstellen. Wie na de middagpauze om 13.28 uur op school was, werd getroffen. Wie onderweg naar school was, moest geluk hebben om niet geraakt te worden en zag de meest vreselijke gevolgen van het bombardement elders in het centrum van de stad.VMBO-ers en leerlingen van de basisschool werken ook in 2012 samen
Dit jaar stond het het thema SCHULDGEVOEL centraal: bij het vertellen van de verhalen, tijdens de wandeling langs de belangrijkste gebombardeerde plekken in het centrum van Nijmegen, in de klas in gesprekken en bij het maken van 24 KRALENSNOEREN voor de 24 omgekomen kleuters van de Montessorischool die op de plek stond waar nu het monument DE SCHOMMEL staat. Elk kralensnoer herinnert aan het verhaal van Addy, een leerling die het bombardement overleefde. Haar broertje kwam hierbij om. Omdat Addy haar nieuwe van oma gekregen kralensnoer wilde laten zien aan vriendinnen, liep ze de gang op. Jopie zat in de overblijfruimte. Terwijl Addy het kralensnoer wilde pakken, vielen de bommen. Addy voelde zich jarenlang schuldig, ze had Jopie in de steek gelaten.

Ansichtkaart 2012: Ontwerp Montse Hernández i Sala
Idee project en samenstelling teksten: Marian van Steen

Informatie
Voor informatie over mogelijkheden, voorwaarden en kosten kunt u tijdens kantooruren contact opnemen.

Bureau Buitenkans
Marian van Steen
E-mail: info@bureaubuitenkans.nl