Herdenking bombardement Nijmegen 2013


Sinds 2007 jaarlijks terugkerende activiteit i.s.m. gemeente Nijmegen, twee Montessorischolen en Ondernemersvereniging Marikenstraat.


Adoptiemonument DE SCHOMMEL
In 2007 adopteerden twee Montessorischolen uit Nijmegen i.s.m. Bureau Buitenkans het monument DE SCHOMMEL ter nagedachtenis aan de slachtoffers.
Jaarlijks verdiepen leerlingen van het Montessori College en bs Montessori Nijmegen zich in de bombardementsgeschiedenis. Tijdens de herdenking leveren zij een tekstuele en beeldende bijdrage.

Kinderen en oorlog Op 22 februari 1944 kwamen zo'n 800 mensen om bij het bombardement op Nijmegen. Op de Montessorischool die in de binnenstad stond, kwamen op die middag 24 kleuters en acht zusters JMJ om het leven. Een schommel als gedenkteken, vormt met de kastanjebomen van de vroegere schooltuin een stille herinnering.


Verhalen van de schooldag van 22-02-1944
Verhalen over oorlog spreken kinderen enorm aan en dit verhaal spreekt hen des te meer tot de verbeelding omdat zij zich de benarde situatie van andere kinderen op die fatale dag zo goed kunnen voorstellen. Wie na de middagpauze om 13.28 uur op school was, werd getroffen. Wie onderweg naar school was, moest geluk hebben om niet geraakt te worden en zag de meest vreselijke gevolgen van het bombardement elders in het centrum van de stad.
Brieven aan slachtoffers
VMBO-ers en leerlingen van de basisschool werken ook in 2013 samen in een zes weken durend cultuurhistorisch project over het bombardement op Nijmegen. De leerkrachten plaatsen dit project in het historisch perspectief van WOII.
Dit jaar schrijven de leerlingen samen brieven aan een aantal slachtoffers, groot en klein, waarin ze vertellen over nu en vragen over toen.
De brieven zijn tijdelijk te zien in de hal van het gemeentehuis aan het Raadhuishof, bij het monument DE SCHOMMEL. Daar hangen voorlopig drie kleine glazen schommeltjes met een paar van de brieven in de kastanjeboom.
Herinneringsfoto 2013: Ontwerp Myrna Rasker & Marian van Steen
Idee project en samenstelling teksten: Marian van Steen

Informatie
Voor informatie over mogelijkheden, voorwaarden en kosten kunt u tijdens kantooruren contact opnemen.

Bureau Buitenkans
Marian van Steen
E-mail: info@bureaubuitenkans.nl