TUIN VAN DE VRIJHEID 2013 & 2014
JAARLIJKS TERUGKEREND PROJECT IN DE DORPEN VAN LINGEWAARD: BEMMEL 2007, 2008, 2009, 2010. GENDT 2011, 2012.HAALDEREN 2013, 2014.

Voor het nieuwe monument haalden we met groep 7 van bs De Wieling inspiratie uit allerlei beelden van vrijheid. Van kunstenaars uit de hele wereld. Het bestaande monument gaat over verwoesting en wederopbouw. Dat was ook een inspiratiebron. We voerden er met de groep al werkend aan het monument gesprekken over:Wat wordt er in oorlogen verwoest? Wat wordt er weer opgebouwd? Kan alles weer opgebouwd worden?
Je hoort mensen wel zeggen: mijn jeugd is in de oorlog verwoest. Wij probeerden ons voor te stellen wat dat betekent.Eigenlijk zijn er geen woorden voor zoiets, zeiden verschillende kinderen. Zoiets ergs als een oorlog die je jeugd vernielt, dat is gruwelijk hopeloos.


Dat vrijheid iets groots is, daar zijn we van overtuigd. Maar tegelijk is vrijheid voor ons heel gewoon. De meesten van ons zijn in Nederland niet anders gewend dan vrijheid. Wij hebben het dus heel goed hier. Konden wij onze vrijheid maar doorgeven aan de kinderen in Syri. Dan deden we dat meteen. Maar ja en toen viel het gesprek stil. In die stilte dacht iedereen het hare, het zijne.Ondertussen werkten we hard en met veel plezier door aan ons nieuwe vrijheidsmonument. Toen alle losse stenen klaar waren, hebben we er samen met de kunstenaar een monument van gemaakt: de vorm, een halve cirkel en de kleurrijke fragmenten hebben voor iedere leerling een andere betekenis. Ze staan voor verwoesting, voor wederopbouw n voor vrijheid. Het grote gat in het monument staat voor elke jeugd die verwoest is en niet meer opgebouwd kan worden. Zo willen wij laten zien en nooit vergeten hoe belangrijk de vrijheid is.


In 2014 voegde de volgende groep 7 een element toe aan het monument van 2013: het pad van verantwoordelijk zijn voor vrijheid. Het loopt als een rode draad boven over het monument. Kan dat, verantwoordelijk zijn voor eigen en andermans vrijheid? De centrale vraag in 2014.


In samenwerking met Myrna Rasker.
Zie voor informatie over Myrna Rasker
www.rasecht.info

Informatie
Voor informatie over mogelijkheden, voorwaarden en kosten kunt u tijdens kantooruren contact opnemen.

Bureau Buitenkans
Marian van Steen
E-mail: info@bureaubuitenkans.nl