Bombardement route WOII door Nijmegen.


Bureau Buitenkans
is CJP acceptant.WANDELROUTE door binnenstad Nijmegen zeer geschikt voor gezin, familie, klas.
Persoonlijke verhalen, foto's en transparante tekeningen op max. 12 plekken.


Op 22 februari 1944 kwamen meer dan 760 mensen om bij het bombardement op Nijmegen. Het waren, pijnlijk genoeg, de geallieerden die de stad bombardeerden. Volgens historicus Joost Rosendaal die in opdracht van de gemeente Nijmegen wetenschappelijk onderzoek deed, moet er destijds sprake geweest zijn van een "faux pas". In zijn boek "Nijmegen'44" schrijft Rosendaal o.a. dat hij geen bewijzen heeft gevonden dat de Amerikaanse vliegers de stad Nijmegen destijds gericht volgens een plan hebben uitgezocht voor hun luchtaanval. Maar hij stelt wel dat ze doelbewust een gelegenheidsdoel uitzochten nadat hun missie naar het Duitse Gotha was mislukt. Ze kozen ook gericht het spooremplacement voor de aanval. Algemeen was immers bekend dat via het spoor veel wapentransporten van de Duitsers liepen. Dat ook het centrum van Nijmegen zwaar werd getroffen wijt Rosendaal aan de onervarenheid van de vliegers, de slechte richtlijnen in de lucht en verkeerde inschattingen. "Er is rommelig gebombardeerd."


De route "de schooldag van 22 februari 1944" is in de loop der tijd aangevuld met persoonlijke verhalen die overlevenden en nabestaanden mij vertelden. Sommige zijn op transparante tekeningen gezet waardoor de werkelijkheid van toen samen met foto's nog meer tot de verbeelding spreekt.


Schoolinformatie
Denk aan regenkleding, maar geen paraplu's. Tassen alleen op de rug. Onderweg wordt niet gegeten en gedronken. Telefoons uit.

Aanmelden voor de wandelroute via de e-mail
Duur max 1,5 uur vanaf 10 jaar.
Waar De binnenstad van Nijmegen. Vanaf CS NIjmegen.
Kosten max. 15 leerlingen; max. 20 volwassenen. € 5 voor volwassenen en € 3,75 per kind/leerling.
Scholen PO vanaf groep 6. VO alle groepen.


De oorlogsverhalen spreken des te meer tot de verbeelding omdat ieder zich de benarde situatie van een ander op die fatale schooldag op de plek zelf zo goed kan voorstellen. Wie na de middagpauze om 13.28 uur op school was, net naar V&D liep, naar de bioscoop of naar de carnavalsmis ging ... de kans om getroffen te worden was groot. En als je niet geraakt werd door één van de vele brisant- of fragmentatiebommen, moest je geluk hebben om de meest vreselijke gevolgen van het bombardement niet te hoeven zien.

Tekeningen: Myrna Rasker
Zie voor informatie over Myrna Rasker
www.rasecht.info

Informatie
Voor informatie over mogelijkheden, voorwaarden en kosten kunt u tijdens kantooruren contact opnemen.

Bureau Buitenkans
Marian van Steen
E-mail: info@bureaubuitenkans.nl