Herdenking bombardement Nijmegen 2014
Sinds 2007 jaarlijks terugkerende activiteit i.s.m. gemeente Nijmegen, het Montessori College, de basisschool Montessorischool en Ondernemersvereniging Marikenstraat.

In 2007 adopteerden twee Montessorischolen uit Nijmegen i.s.m. Bureau Buitenkans het monument DE SCHOMMEL ter nagedachtenis aan de slachtoffers.
Jaarlijks verdiepen leerlingen van het Montessori College en bs Montessori Nijmegen zich in de bombardementsgeschiedenis. Tijdens de herdenking leveren zij een tekstuele en beeldende bijdrage.

Kinderen en oorlog Op 22 februari 1944 kwamen zo'n 800 mensen om bij het bombardement op Nijmegen. Op de Montessorischool die in de binnenstad stond, kwamen op die middag 24 kleuters en acht zusters JMJ om het leven. Een schommel als gedenkteken, vormt met de kastanjebomen van de vroegere schooltuin een stille herinnering.
Verhalen van de schooldag van 22-02-1944
Verhalen over oorlog spreken kinderen enorm aan en dit verhaal spreekt hen des te meer tot de verbeelding omdat zij zich de benarde situatie van andere kinderen op die fatale dag zo goed kunnen voorstellen. Wie na de middagpauze om 13.28 uur in de stad of op school was, had een veel te grote kans om getroffen te worden.


Naamloos begraven
In het zeven weken durende cultuurhistorisch project is onder meer aandacht besteed aan de vele naamloos begraven slachtoffers. Leerlingen luisterden naar verhalen over die dag waarop 'rommelig' gebombardeerd werd.Dit ontlokte één van de kinderen tijdens de route door de stad de opmerking: "zeg maar rustig dat het een fiks fiasco was."

Wiegen
Leerlingen maakten tot slot een bootje met afbeeldingen van alle slachtoffers. Elke leerling zoomde in op één willekeurig slachtoffer waarvan de naam op het bootje werd gezet. Tijdens de herdenking op 22-02-14 "wiegen" de leerlingen de bootjes, een symbolische nieuwe uitvaart naar een veilige haven.

In samenwerking met Marlou Mellendijk.
Foto: Myrna Rasker
Zie voor informatie over Myrna Rasker
www.rasecht.info

Bureau Buitenkans
Marian van Steen
E-mail: info@bureaubuitenkans.nl