Jong in Nijmegen 1944 i.s.m. Museum Het Valkhof


'Ontmoetingen in oorlogstijd'
Op 20 september 1944 werd Nijmegen bevrijd. Deze historische gebeurtenis vormt de aanleiding voor een grote tentoonstelling over de oorlogsjaren in Nijmegen. De tentoonstelling in het Museum Het Valkhof (MHV)loopt van 20-09-14 tot en met 22-02-2015.
Zie www.museumhetvalkhof.nl

In deze tentoonstelling worden, aan de hand van de levens van een tiental met Nijmegen verbonden personen, verhalen van de oorlog verteld. Er zijn getuigenissen van verzet en illegaliteit, maar ook van accommodatie en collaboratie. De oorlog is inmiddels 70 jaar geleden, zodat herinneringen aan die periode langzaam overgaan in geschiedenis. De historische afstand maakt dat we met nieuwe ogen kunnen kijken naar de oorlog; de heel persoonlijke verhalen uit Nijmegen brengen de oorlog echter ook heel dichtbij.Jong in Nijmegen 1944

Tijdens de tentoonstellingsperiode en ook nog daarna tot eind 2016 kunnen scholen, PO en VO, verschillende educatieve activiteiten ondernemen die te maken hebben met jong zijn in 1944 in Nijmegen.
Bij het bombardement van 22-02-1944 vielen heel veel slachtoffers, maar ook tijdens de hevige strijd rond de bevrijding van Nijmegen in september 1944 en de daaropvolgende "granatentijd" die tot in maart 1945 duurde. Nijmegen werd dat jaar ontzettend zwaar getroffen.Niet buiten spelen in Nijmegen 1944
Voor kinderen en jongeren was 1944 niet alleen een extreem angstig en verdrietig oorlogsjaar. Het was ook een jaar van weinig school,van verveling, van binnen moeten blijven. Buiten spelen of buiten vrienden ontmoeten was vanwege de granaten die dagelijks op gemiddeld vier plekken in Nijmegen vielen, levensgevaarlijk.

Wandelroute en ge´llustreerd routeboek 'Jong in Nijmegen 1944'
Voor alle leeftijden en speciaal voor scholen is door Bureau Buitenkans een wandelroute 'Jong in Nijmegen 1944' van 1,5 uur ontwikkeld. De route loopt door de stad, van en naar het MHV. Tijdens de tentoonstellingsperiode wordt de route samen met een bezoek aan de tentoonstelling (30-45 minuten) inclusief slotopdracht begeleid.
De verhalen die tijdens de wandeling worden verteld, zijn samen met foto's van voor/na 1944 en met illustraties over wat jonge mensen toen meemaakten, opgenomen in een routeboek. Daardoor is het ook mogelijk om de route zonder gids te lopen.
Scholen kunnen verwerkingsopdrachten over de grote impact die een oorlog op kinderen en jongeren heeft, in het routeboek terugvinden. Daarmee is het routeboek op zich interessant, ook als de route niet gelopen wordt of kan worden.
Het boek is vanaf 20-09-14 via Bureau Buitenkans en via het MHV te bestellen.

Zie voor andere activiteiten rondom deze tentoonstelling www.museumhetvalkhof.nl

De illustraties in het boek zijn gemaakt door www.rasecht.info

Informatie
Voor informatie over mogelijkheden, voorwaarden en kosten kunt u tijdens kantooruren contact opnemen.

Bureau Buitenkans
Marian van Steen
E-mail: info@bureaubuitenkans.nl