Erfgoed activiteit op het kerkhof
Elke stad of dorp heeft een kerkhof. De een komt er graag en vaak. De ander helemaal niet. Zo bijzonder, bizar of nietszeggend is zo'n plek. Kerkhoven, groene stilteplekken in een vaak drukke omgeving, trekken aan of stoten af.
Er is veel te zien. Bijzondere graven, monumenten en kunstwerken. Over tal van graven zijn interessante verhalen te vertellen die verder gaan dan het verhaal van de mensen die er begraven liggen. Een kerkhof weerspiegelt de cultuur van de gemeenschap, ook voor kinderen.

Een rondleiding duurt 45 minuten.
Er wordt verteld en er worden foto's getoond die de verhalen nog dichterbij het kinderpubliek brengen.

Kosten € 50 per groep.
Na afloop is er op school een vervolg mogelijk: een beeldende verwerkingsles van 1,5 uur.
Kosten: afhankelijk van soort les:
1 externe begeleider € 67,50.
2 externe begeleiders € 135Kinderrechten
41 groepen 7 en 8 uit Wijchen en Beuningen nemen in 2014 -2015 deel aan zo''n erfgoed activiteit waarin op het kerkhof oorlogsverhalen verteld worden. In de klas staan vervolgens de rechten van kinderen in oorlog anno 2015 centraal.
Worden kinderen anno 2015 beter of slechter beschermd tegen oorlogsgeweld dan kinderen die in WOII leefden?
A.d.h.v. verhalen, buiten op een kerkhof met oorlogsgraven, en aansluitend middels informatie via een pakkende Ppt in de klas, geven kinderen hun antwoorden op deze boeiende en ingewikkelde vraag.
Een antwoord vinden zij door te reageren op vragen, op foto’s, op verhalen en door zelf in de rol van een oorlogsjournalist te kruipen. Kinderen maken collectief één grote kunstzinnig ontworpen SCHREEUW op een raam in de klas.

Dit project is in 2014 en 2015 in een iets andere vorm 41 x uitgevoerd, met veel waardering van kinderen en leerkrachten. Opnieuw te boeken in 2015 en 2016.
Zie de lesbrief onder "Kinderrechten lesbrief 2015 2016"

Tijd en kosten
45 min. op een kerkhof. 60 min. in de klas. 1 externe begeleider Kosten: € 90 per groep incl. materialen en reiskosten. Bv. Per leerling: bij 30 leerlingen €3. Bij 25 leerlingen € 3,60. Bij 20 leerlingen: € 4,50

Informatie
Voor informatie over mogelijkheden, voorwaarden en kosten kunt u tijdens kantooruren contact opnemen.

Bureau Buitenkans
Marian van Steen
E-mail: info@bureaubuitenkans.nl