Herdenking Bombardement Nijmegen 2015


Sinds 2006 jaarlijks terugkerende activiteit i.s.m. gemeente Nijmegen, het Montessori College, de basisschool Montessorischool en Ondernemersvereniging Marikenstraat.


De pop van Elsje is pas na 70 jaar weer tevoorschijn gehaald. Elsje kwam om bij het bombardement in het bijzijn van haar zusje dat de ramp overleefde. Zij heeft nooit meer met de pop van Elsje kunnen spelen.In 2006 adopteerden twee Montessorischolen uit Nijmegen i.s.m. Bureau Buitenkans het monument DE SCHOMMEL ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Jaarlijks verdiepen leerlingen van het Montessori College en bs Montessori Nijmegen zich in de bombardementsgeschiedenis. Tijdens de herdenking leveren zij een tekstuele en beeldende bijdrage.

Kinderen en oorlog Op 22 februari 1944 kwamen zo'n 800 mensen om bij het bombardement op Nijmegen. Op de Montessorischool die in de binnenstad stond, kwamen op die middag 24 kleuters en acht zusters om het leven. Een schommel als gedenkteken vormt met de kastanjebomen van de vroegere schooltuin een stille herinnering.Verhalen van de schooldag van 22-02-1944
Verhalen over oorlog spreken kinderen enorm aan en dit verhaal spreekt hen des te meer tot de verbeelding omdat zij zich de benarde situatie van andere kinderen op die fatale dag zo goed kunnen voorstellen. Wie na de middagpauze om 13.28 uur in de stad of op school was, had een veel te grote kans om getroffen te worden.


Betekenis van voorwerpen
In het zeven weken durende cultuurhistorisch project is onder meer aandacht besteed aan voorwerpen van slachtoffers die een bijzondere betekenis kregen. Leerlingen luisterden naar verhalen over die dag waarop 'rommelig' gebombardeerd werd op de plekken waar het gebeurde en zagen er een film over. "Hier ga ik vaak shoppen en jeetje nu weet ik wat hier allemaal gebeurd is."

Verscheurd
Leerlingen lazen kranten uit 1944, verscheurden die en beeldden de besproken voorwerpen uit. Tijdens de herdenking op 22-02-15 tonen zij deze voorwerpen terwijl ze het verhaal erachter vertellen.
Zo vertelde een jongen van 12 jaar dat hij jarig is op 22 februari. De dag waarop zijn oma het bombardement als meisje meemaakte. Zij eet nooit taart op die dag. De jongen viert zijn verjaardag met oma altijd op 23 februari. Hij respecteert haar wil omdat hij de grote ernst van haar verhalen begrijpt.

In samenwerking met Marlou Mellendijk.

Bureau Buitenkans
Marian van Steen
E-mail: info@bureaubuitenkans.nl