TUIN VAN DE VRIJHEID 2015
JAARLIJKS TERUGKEREND PROJECT IN DE DORPEN VAN LINGEWAARD: BEMMEL 2007, 2008, 2009, 2010. GENDT 2011, 2012.HAALDEREN 2013, 2014. ANGEREN 2015, 2016

Voor een nieuw monument haalden we met leerlingen uit Angeren inspiratie uit allerlei symbolen van bloemen en oorlog.De Fransen, met hun blauwe uniformen sneuvelden tussen de korenbloemen in WOI. De Engelsen kozen de klaproos tot nationaal symbool, Belgische soldaten droogden margrieten en stuurden die in hoopvolle brieven aan hun dierbaren. Nederlandse veteranen kozen de witte anjer. En sinds kort is een Vergeetmenietje het symbool voor ArmeniŽrs i.v.m. de grote genocide, 100 jaar geleden.
De leerlingen maakten o.l.v. Myrna Rasker een eigen bloem, maar dan wel een bloem die scheuren vertoont.


We bespraken met name de gevolgen van oorlogen voor kinderen. Toen en nu. In november 2014 werd 25 jaar Kinderrechten verdrag gevierd door VN. We vroegen ons af of kinderen daardoor tegenwoordig beter beschermd worden tegen oorlogsgeweld. Het unanieme antwoord van kinderen: NEE.


Dat vrijheid om zomaar buiten te spelen iets groots is, daar zijn we van overtuigd. Vrijheid is voor ons altijd heel gewoon. De meesten van ons zijn in Nederland niet anders gewend dan vrijheid. Maar Nederlandse kinderen denken -voor het eerst sinds we dit project doen - dat er een WO3 komt.


In samenwerking met Myrna Rasker.
Zie voor informatie over Myrna Rasker
www.rasecht.info

Bureau Buitenkans
Marian van Steen
E-mail: info@bureaubuitenkans.nl