Herdenking Bombardement Nijmegen 22.02.2016


Jaarlijks terugkerende activiteit i.s.m. gemeente Nijmegen, het Montessori College, de basisschool Montessorischool (zij adopteerden het monument DE SCHOMMEL) en Ondernemersvereniging Marikenstraat.Het rouwkleed van jute, met witte geverfde bloemen waar een rode scheur doorheen loopt, werd tijdens de herdenking 3x rond het monument gedragen.

Jaarlijks verdiepen leerlingen van het Montessori College en bs Montessori Nijmegen zich in de bombardementsgeschiedenis. Tijdens de herdenking leveren zij een tekstuele en beeldende bijdrage.

Kinderen en oorlog Op 22 februari 1944 kwamen zo'n 800 mensen om bij het bombardement op Nijmegen. Op de Montessorischool die in de binnenstad stond, kwamen op die middag 24 kleuters en acht zusters om het leven. Een schommel als gedenkteken vormt met de kastanjebomen van de vroegere schooltuin een stille herinnering.


Vluchten
Vier verhalen van mensen die vanwege het bombardement op de vlucht moesten, staan centraal.Leerlingen ontdekken dat er eigenlijk geen verschil zit tussen de verhalen van vluchtelingen anno 1944 en 2016.

Onderstaande tekening komt uit een Nijmeegs oorlogsdagboek uit 1944.Bureau Buitenkans
Marian van Steen
E-mail: info@bureaubuitenkans.nl